zondag 10 maart 2013

Een Surrealistische Spaanse Boom in Heumensoord bij Nijmegen

Op zondag neem ik het er nogal eens van. Vaak wandel ik tegenwoordig met een zeker iemand door de bossen van Nijmegen, en vandaag, waarschijnlijk door de nieuwe surrealistische bril die ik draag, viel mijn oog op een boom die op een of andere manier een Spaanse indruk op me achterliet.

Een bijzondere ontmoeting met een Spaanse Boom in het Nijmeegse Heumensoord
Dit leek me een passende aanleiding om eens wat meer te gaan verkennen op het Spaanse surrealistische vlak. Spanje is vanzelfsprekend de bakermat van Salvador Dali, een van de grootste namen op het surrealistische vlak. Ik ben ooit nog eens op bezoek geweest in het Dali-museum in Figueras, dat plaatsje aan de Spaanse kant van de Pyreneën, waar Dali is geboren.

Maar Dali is zó bekend dat ik hem maar even oversla, evenals mijn neiging om verder te gaan met het zoeken naar plaatjes van Aziatische vrouwen die een sleutel onder hun oksel willen steken (1), of naar wolkenbomen zoals die van Samy Charnine (2).

Terwijl ik zo aan het zoeken was stuitte ik op Santiago Ribeiro, een Portugese schilder, die op een interessante manier de mechanisering van onze samenleving onder de aandacht brengt. Iets wat bij mij ook wel herinneringen oproept aan een bepaalde scene van de film Cloud Atlas. Goed, Ribeiro is dan geen Spanjaard, maar zo flexibel zijn we dan ook wel weer. Dat hebben we al eerder met Seans meegemaakt (3).

Santiago Ribeiro (4)
Verder zoekend op Santiago kwam ik uit bij Alexander Lyamkin, die waarschijnlijk ook weinig Spaans bloed door zijn aderen heeft stromen, maar dat weerhoudt hem er niet van om toch een bijzonder schilderij af te leveren, die het delen toch wel waard is, met muziek die op een typische manier zijn oren in en uit gaat. Volgens mij steekt hij ook zijn platgewalste tong uit op de productie hieronder.

Alexander Lyamkin (5)
NOTEN
(1) http://mooiegedachten.blogspot.nl/2013/03/ode-aan-de-oksel.html
(2) http://mooiegedachten.blogspot.nl/2013/03/door-de-wolken-heen-breken.html
(3) http://mooiegedachten.blogspot.nl/2013/03/these-are-seans-i-know-i-know.html
(4) http://santiagoribeiropainting.blogspot.nl/
(5) http://www.trendhunter.com/slideshow/surrealist-art

3 opmerkingen:

  1. Op 17 april 2013 hebben we de loper uitgerold voor iemand die op deze pagina belandde al hopend op informatie over de geschiedenis van Heumensoord. Zou hij of zij hebben gevonden waar naar gezocht werd?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zes keer maar liefst werd er vandaag gezocht naar een Spaanse Boom. Zo wordt onze Spaanse boom van Heumensoord toch nog eens populair.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is inmiddels alweer augustus 2014 en daar zag ik iemand met een kettingzaag zoekend rondkijken naar een spaanse boom en dan nog wel in de blogspot-variant

    BeantwoordenVerwijderen