zaterdag 9 maart 2013

Amsterdamse Pratende Onderarm

Vandaag heb ik een bezoekje gebracht aan Amsterdam en het leek me een goed excuus om eens een blik te werpen op wat de google-wereld te bieden heeft wat betreft surrealistische kunst in Amsterdam. We kunnen immers niet steeds blijven doorgaan over Almaty in Kazachstan (1).

Het eerste wat me aansprak was een werk van Victor Brauner dat verscheen op een website die aandacht vroeg voor een kindermuseum van het Joods Historisch Museum. Ik heb ik het tegenwoordig wat minder op het Joodse volk, gezien hun agressieve houding ten opzichte van landen als Syrië en Iran, en hun desastreuse invloed op de buitenlandse politiek van de Verenigde Staten, of hoe ze Palestijnse demonstranten met rioolafval bespuiten. Desondanks wil ik dit onderstande plaatje van dat guitige onderarmgezicht toch wel presenteren (2).

Victor Brauner - Compositie met Portret 1930-1935 (3)
Welke verrassingen heeft Amsterdam nog meer in petto voor ons? Wat dacht je bijvoorbeeld van deze 'geversurrealiseerde' fietsenstalling?

Foto van Peter Oudenes (4)
Alsof deze fietsen niet al een erg 'Hollands' gevoel geven, wordt het gevoel alleen maar nog Nederlandser door de onderstaande productie van Bob Reidinga. Een koe hebben we nog niet gehad hier op de site, laat staan de spiegeling van een koe. Daar staat dan wel weer tegenover dat we een wandelende champignonnensmurf in de collectie hebben (6).

Bob doet me fonologisch overigens wel sterk denken aan die kunstenaar uit Almaty, Andrey Bobir (1). Als deze koe nou ook zijn gezicht kon openen met twee deuren, dan zouden we makkelijk kunnen spreken over Bobir Reidinga.

Bob Reidinga: Spiegeling (5)

NOTEN
(1) http://mooiegedachten.blogspot.nl/2013/03/almaty-en-een-brandende-appelplaneet.html
(2) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2013/02/werkt-mossad-samen-met-rebellen-in.html en http://www.sott.net/article/259348-Israeli-security-forces-spray-raw-sewage-at-Palestinian-homes
(3) http://www.kunstenkinderen.nl/?p=3534
(4) http://www.peteroudenes.com/?portfolio=surrealisme-fietsenstalling
(5) http://bobreidinga.webklik.nl/page/spiegeling
(6) http://mooiegedachten.blogspot.nl/2013/03/een-smurf-in-gesprek-met-een-rat.html

4 opmerkingen:

 1. Op 13 april kunnen we melden dat we onze eerste bezoeker op deze bijdrage hebben weten te traceren door de zoekterm 'Bob Reidinga', de man van de koeienspiegeling

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk om een foto van mezelf tegen te komen die gebruikt wordt. En heel netjes de vermelding en verwijzing erbij. Proficiat !!!! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Peter, fijn dat je het weet te waarderen. Laten we hopen dat het duizenden enthousiastelingen naar je site weet te trekken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vandaag klopte Bob Reidinga maar liefst vier keer aan de google-poorten. Ik heb daarom maar een bobpagina voor hem geschapen, en wel op: http://mooiegedachten.blogspot.nl/2013/05/bob-bob-bierbob-en-de-pratende-broccoli.html

  BeantwoordenVerwijderen