zondag 12 mei 2013

Descartes en zijn Kloppende Hondenharten Experimenten

Momenteel ben ik aan het smullen van een boek van Rupert Sheldrake. Er zijn niet veel wetenschappers die zo heerlijk bezig zijn met het verkennen van nieuw terrein waar de dogmatische puur materialistisch-georiënteerde wetenschap haar ogen systematisch voor sluit.

Professor Snape uit de gelijknamige serie (2)
In een boek uit 2012 'The Science Delusion' bespreekt Sheldrake 10 aannames van de huidige wetenschap op zo'n manier dat hij succesvol al deze aannames dermate twijfelachtig maakt dat daarmee ook de wetenschapsbeoefening in zijn geheel begint te wankelen. Wie wat meer wil weten over Sheldrake en zijn uitermate fascinerende theorie van de morfogenetische velden, verwijs ik naar de noëtische loungeruimte (1).

Chrisophe Huet met een uiteenspattend oog (3)

In hoofdstuk 1 van zijn boek haalt hij een citaatje aan van René Descartes, waar ik in het verleden ooit eens aandacht aan heb besteed naar aanleiding van het geest-lichaam vraagstuk, en de behandeling van Descartes door Ap Dijksterhuis (4). In dat artikeltje kwam ik zelfs nog op voor onze René, maar na het lezen van het onderstaande stukje gingen mijn wenkbrauwen toch wel erg fronzen:

Pak de bal! - Seth Casteel (5)
"Descartes sneed levende honden open om hun harten te bestuderen en hij rapporteerde zijn bevindingen op zo'n manier alsof zijn lezers hem misschien zouden willen nadoen: 'als je het puntige eind van het hart van een levende hond eraf snijdt, en vervolgens je vinger in een van de gaten steekt, dan voel je zonder enige twijfel dat iedere keer als het hart kleiner wordt het op de vinger drukt, en als het dan weer langer wordt stopt het hart met drukken op de vinger'" (p.32)

Sheldrake beschrijft hier het effect van de manier waarop Descartes dieren en planten beleefden als machines, waardoor er geen enkele ethische bezwaren zitten aan dit soort gruwelijke experimenten. In wezen impliceert het huidige wetenschappelijke wereldbeeld waarin alles zinloos is en voortkomt uit toevallige samenlopen van chemisch-fysische omstandigheden, dat levende wezens eigenlijk inderdaad ook maar gewoon een soort machine zijn zonder bewustzijn.

Ter afsluiting toch nog een hondje op het strand, inclusief kloppend hart.

Je zult het maar tegenkomen op het Scheveningse strand (6)

NOTEN
(1) http://noetiek.wordpress.com/2010/06/22/het-vermengen-van-morfogenetische-velden/
(2) https://www.facebook.com/harrypottermovie/photos_stream
(3) http://carlosrb.tumblr.com/post/33241893/french-artist-adds-scifi-to-beautiful-photos-art
(4) http://boekengedachten.yolasite.com/artikelen/dubieuze-descartesspot-van-dijksterhuis-in-het-slimme-onbewuste
(5) http://www.washingtonpost.com/lifestyle/style/seth-casteels-surreal-photos-of-dogs-underwater/2012/02/15/gIQA1uXFGR_gallery.html
(6) http://www.wingsdailynews.com/2013/02/what-is-surrealism-and-what-is-not/

2 opmerkingen:

  1. Iemand die speurde naar een gedachtenexperiment van Descartes belandde hier tussen de surrealistische honden in.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vandaag mocht een bezoeker verwelkomen die wat meer wilde weten over een kloppend hart in whatsapp.

    BeantwoordenVerwijderen