zondag 28 april 2013

De Groningse Hoogleraar B en het Ontstaan van Wol en Boekenmensen

Dat de huidige wetenschapsbeoefening niet altijd even zuiver is, weten we al langere tijd. In zijn boek 'Ontspoorde Wetenschap' legt Frank van Kolfschooten menig vinger op menig zere wetenschappelijke plek. Naar aanleiding van dit boek hebben we het al eerder gehad over cryptomnesie (1). Wat verder in het boek wordt er een geinig voorbeeld aangehaald van een Hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Rijksuniversiteit Groningen
Het gaat hierbij om de volgorde van namen bij wetenschappelijke artikelen. Aan artikelen wordt vaak door meerdere mensen gewerkt en het is een goede gewoonte om degene die het meeste werk heeft verricht aan het artikel ook als eerste te noemen. Zo niet in op de Universiteit van Groningen, althans niet als een zekere professor B. een promotie heeft begeleid.

Op p.122 kunnen we lezen: "Het meest storende wangedrag dat ik ben tegengekomen was dat een hoogleraar wiens naam met een B begon zijn medewerkers altijd dwong de alfabetische auteursvolgorde aan te houden i.p.v. de zwaarte van de bijdrage te laten beslissen."

Op deze manier stond zijn naam haast altijd als eerste, waardoor hij de meeste credits kreeg. Een knap staaltje ego-boosting zou je kunnen zeggen.

Jaja, uit wetenschap kunnen soms ook echte mensen voortkomen, zoals we kunnen zien in het onderstaande geval:

Tevoorschijn komen uit een boek. Brooke Shaden (2)
Soms worden er mensen uit boeken geboren, en soms ontstaat er spontaan rode wol uit de mond van een mens, vooral bij donkerharige dames is dit verschijnsel eerder gedocumenteerd aan het eind van de vorige eeuw.

Maquina de Coser (3)

NOTEN
(1) http://mooiegedachten.blogspot.nl/2013/04/bloemsterren-schilderen-en-cryptomnesie.html
(2) http://pulpfactor.com/art/1797/death-and-surrealism/
(3) http://pulpfactor.com/photography/9900/photography-by-alberto-polo-ianez/

2 opmerkingen:

  1. Vandaag kwam er iemand langs die op zoek was naar een Groningse wolhandel. Komt hij terecht bij een vrouw met een flinke lading rode wol uit haar mond.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De zoektermen 'auteursvolgorde wetenschappelijke artikelen' waren voldoende om hier bij Maquina de Coser te belanden. En zoals Dirk-Jan al zei: "Het is toch raar, zo'n grote winkelwagen voor alleen maar een rolletje drop?"

    BeantwoordenVerwijderen