zondag 25 augustus 2013

De "He, wat irritant-Houding" Ombuigen

Soms zit je in een heerlijke vibe, en soms zit je in een minder hemelse variant. Soms geniet van je de onverwachte wendingen die het leven je aanreikt, en soms kun je ze wel schieten, die onverwachte wendingen. Het is mijn streven om vooral te leren genieten van al die onverwachte wendingen, want zeg nu zelf, een wending is een wending, en het wordt pas irritant als je daar zelf toe besluit.

Neem nu de volgende boeiende ervaring die ik had vanochtend: ik wilde een blaadje uit een bakje uit een kast achter me halen. Ik kon zo mooi op mijn stoel blijven zitten en met mijn linkerhand reikte ik uit naar dat bakje, maar wat gebeurde er toen?

Even dat ene blaadje eruit vissen
Ik kreeg het niet goed te pakken, en dat kwam vooral omdat die rode doek er half voor hing. Ik gebruik die doek om die kast af te schermen, zodat de chaos wat verborgen blijft voor anderen. Alleen ligt die doek nogal losjes over de kast, waardoor er de kans bestaat dat er van alles naar beneden dondert als die doek ook loskomt.

Dit wetende ontstond er een "Heh-irritant"-interpretatie in mijn hoofd toen ik niet meteen het juiste blaadje uit de kast kon vissen. Ik weet inmiddels dat de hersenen geneigd zijn om vooral een zogenaamd negatief vooroordeel te hebben ten opzichte van dingen in de buitenwereld en ik merkte dat ik daar lekker aan meedeed (1).

Tegelijkertijd weet ik ook dat het met wat milde inspanning ook goed mogelijk is om veel mindfuller om te gaan met dit soort situaties. Als je op een gegeven een boeddha-brein (2) wil ontwikkelen, dan is het ook wijs om je hersenen wat meer te voeden met positieve interpretatie-vibraties.

Een alternatieve benadering had kunnen bestaan uit de gedachte: "Hey, wat interessant, een onverwachte wending door die rode deken. - Glimlach erbij en even opstaan - dan aai ik wat over de zachte deken en leg deze netjes (nouja, relatief netjes) op zo'n kast. Daarna kijk ik rustig naar het doosje om het gewenste blaadje te pakken, terwijl ik denk: "Sjonge, wat heeft het leven toch veel te bieden"

Ter afronding nog een stripje van Dirk-Jan, dit keer afkomstig van de site van de Veronicagids (3)
NOTEN
(1) http://noetiek.wordpress.com/2013/08/18/de-negatieve-inslag-van-onze-hersenen-onderkennen/
(2) http://www.bol.com/nl/p/boeddha-s-brein/1001004011843777/
(3) http://www.veronicamagazine.nl/entertainment/strips?start=88

Geen opmerkingen:

Een reactie posten